Allt oftare hjälper jag mina nära och kära med bakning och matlagning av olika slag.
Förra helgen var det Robin som "beställde" en oreo-kaka, en tårta och bröd till sitt kalas. Imorgon ska min älskade Nelly ha kalas och då önskade hon att jag skulle baka bullar och chokladbollar. Så sagt och gjort, denna fredagkväll spenderade jag i köket. Allt för mosters älskling!

Det blev en sats med båda vanilj- och kanelbullar. Klassiska bullar utan krusiduller (mandelmassa, nötter osv), utan vanliga och barnvänliga bullar!

Till en sats, ca 40 bullar behövs:
50 g jäst
5 dl mjölk
1 dl socker
150 g smör
8-9 dl mjöl
Salt, kardemumma
Smör, socker, kanel och vaniljsocker
1 ägg och pärlsocker

Gör såhär:
1. Smält smöret och tillsätt mjölken.
2. Blanda samman vätskan med jästen, sockret, kardemumman och saltet.
3. Tillsätt mjölet och knåda degen i någon minut. (3 i maskin och 5 för hand)
4. Låt degen jäsa i 1 timma.
5. När degen är färdig-jäst så är det dags att börja baka ut bullarna.
6. Kavla ut degen, bred på fyllningen, rulla ihop degen till en korv som sedan skärs i skivor.
7. Sätt skivorna/bullarna i formar och låt dom jäsa i ytterlig 30 min.
8. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
9. Grädda bullarna i 8-10 i ugnen på 225 grader.

Kommentera

Publiceras ej