Hemmagjord müsli eller granola är så mycket godare än den man köper. Ett stort plus är att det också är enkelt relativt billigt att göra. Man slipper även onödigt socker och e-ämnen.



Till en plåt/sats behövs:
7 dl havregryn
2 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
2 dl melonkärnor
2 dl hackade mandlar
1 dl hackade valnötter 
2 dl vatten
1/3 dl solrosolja
5 msk honung
2 msk kanel
1 tsk kardemumma 
2 tsk vaniljpulver (ej socker)
1/2 tsk salt

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Koka ihop honungen, vattnet, oljan och kryddorna. Rör sedan ihop "marinaden" med de övriga ingredienserna. Fördela det hela på en klädd bakplåt, men låt gärna müsli smeten vara lite "klumpig". In i ugnen och grädda i ca 45-60 min, eller tills den är torr och fått en fin färg.
Ett tips är att röra om då och då under gräddningen. Samt låta plåten stå kvar i ugnen över natten så är man säker på att müslin är torr nog. Eller om du hellre vill kalla det för granola..


Förvara alltsammans sedan i en fin burk eller skål. Detta är också ett bra tips på en hemmagjord och omtyckt ge-bort-present. Kanske istället för en blomma eller flaska vin?

Så brukar ni köpa hem müsli och granola så skulle jag verkligen rekommendera er att göra en egen sats hemma. Det behöver inte betyda att ni kommer tycka den hemmagjorda är godare än den ni köper, men det är värt ett försök. Så våga prova!


Kommentera

Publiceras ej