Saffranssmörbullar
Fyllning
150 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl florsocker
1 msk vaniljsocker
(mandelmassa efter smak och tycke!)
Deg
1 g saffran + 1 tsk strösocker
50 g jäst
3 dl mjölk
1 ½ dl strösocker
3 ägg 225 g smör, rumsvarmt
9-11 dl vetemjöl
1 tsk salt
Gör såhär:
1. Fyllning: Blanda ihop smör, florsocker och vaniljsocker till fyllningen i en skål. Klicka ut ca 30 små högar på en tallrik och ställ den i frysen i ca 1 tim.
2. Degen: Mortla saffran och strösocker. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
3. Dela degen i ca 30 jämnstora delar. Rulla dom till bollar som du sen placerar i aluminiumformarna. Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Låt bullarna jäsa i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 min. Låt dem svalna på ett galler.
Dessa bullar var magiskt goda! Äggen i degen gjorde degen extra saftig. Jag och Emma testade även att riva ner mandelmassa i halva fyllningen. Bullarna blev supergoda, men jättefula då mandelmassan växte och bullarna såg mer ut som muffins. Så vill man ha fina bullar så skippa mandelmassan!
Kommentera