
Gårdagens risotto blev galet god!
Vi försöker äta mer vegetariskt hemma. Dels för att det är gott men också för att bidra till en bättre miljö.
Äter man vegetariskt ibland så kan man unna sig och köpa svenskt kött, helst närproducerat. Är både godare och bättre, plus att man vet vad man stoppar i sig. Så ät mer grönt allihopa.
Receptet på gårdagens risotto!
Ingredienser:
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
4 dl grötris (hade ej risottoris hemma)
En grönsaksbuljong
3 dl riven parmesan (av bra kvalité)
1-2 dl torkad trattkantareller
1 påse ruccola
Salt, peppar, timjan
Gör såhär:
1. Koka upp 1 liter vatten tillsammans med buljongtärningen. Samtidigt lägger du svampen i blöt.
2. Finhacka alla lökarna (lök och vitlök) som sedan får svettas på låg värme. Höj därefter värmen och häll i riset. När riset börjar bli genomskinligt så är det daga att börja tillsätta buljongen.
3. Tillsätt lite buljong i taget, ca 1 dl per gång. Risotton ska inte koka, utan bara sjuda på låg värme.
4. När risotton börjar få en mjuk kärna så rörs kantareller och parmesan i.
Krydda efter behag och låt risotton stå ett tag inna du avslutar med att röra ner ruccolan.
Att tillaga risotto är inte svårt, men det tar tid och den behöver mycket kärlek under tillagningen. Ibland kokar jag en risotto på 45 min medans denna tog mig 1,5 timma. Hur lång tid det tar beror på vilket ris man väljer och hur hög temperatur man kör på. Mitt tips är låg värme, det är värt all väntan.
Kommentera